6 yllättävintä voittoa jalkapallon EM-kisoissa

Rasmus Schüller EM-kisoissa jalkapallo huuhkajilla huuhkajat markku kanerva jalkapallon huuhkajat bulgaria irlanti Jalkapallon MM 2026

Suomalaiset rakastavat penkkiurheilua. Eikä tämä ole mikään ihmekään, sillä sen verran jännittäviä voivat tavanomaisetkin kilpailut ja ottelut olla. Silloinkin kun ottelussa on selkeä ennakkosuosikki, voi yllättäen tapahtua jotakin shokeeraavaa. Kun kaksi kovaa asetetaan vastakkain, on luvassa aina tavalla tai toisella jännittävä ja spektaakkelimainen kohtaaminen.

Tällä sivulla tutustumme kuuteen yllättävimpään voittoon (ja tappioon), mitä jalkapallon EM-kisoissa on koskaan nähty. Luvassa on mielenkiintoinen lista otteluista, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet merkittävinä osina jalkapallon historiaan!

1. Suomen otteluvoitto Tanskasta vuonna 2021

Suomalaisina meidän on tietenkin pakko nostaa heti listan kärkeen esiin UEFA EURO 2020 -kisoissa käyty ottelu Suomen ja Tanskan välillä. Tästä kohtaamisesta ei sähköä ja mielenkiintoa puuttunut, vaan kyseessä oli etenkin näin kotimaisesta näkökulmasta varmastikin jännittävin jalkapallo-ottelu, mitä on mahdollisesti kuuna päivänä nähty.

Ottelu käytiin 12. kesäkuuta Tanskan omalla kotikentällä Parkenissa. Jo valmiiksi ottelusta historiallisen teki se, että tämä oli Suomen Huuhkajien ensimmäinen arvokisaottelu jalkapallon EM-kisoissa koskaan. Suomi lähti pelaamaan selkeänä altavastaajana kivenkovana tunnettua Tanskaa vastaan.

Pelistä ei todellakaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita puuttunut. Näin voidaan sanoa melko kirjaimellisestikin, sillä Tanskan Christian Eriksen tuupertui pelissä kentälle sydänkohtauksen myötä. Tämän vuoksi peli jouduttiin laittamaan joksikin aikaa tauolle, kunnes siihen yllättäen vielä palattiin saman päivänä aikana. Kaiken tämän hässäkän jälkeen Suomi kuitenkin asteli pois kentältä voittajana Joel Pohjanpalon 60. minuutilla tehdyllä maalilla.

Huiman ottelusta tekee myös se, että Suomi sai ottelussa ainoastaan yhden laukauksen, joka suuntautui maalia kohti ja päätyi aina verkkoon asti. Tanska puolestaan laukoi vimmatusti 22 kertaa ja 6 kertaa näistä maalia kohti. Pallonhallinta niin ikään pysyi Tanskalla selkeästi 70 prosentilla.

2. Tanskan turnausvoitto vuonna 1992

Seuraavaksi otetaankin käsittelyyn kokonaisen turnauksen voitto, ja tällä kertaa hyötyjänä onkin Suomen vuonna 2021 lyömä Tanska. Tanska nimittäin onnistui nappaamaan Euroopan-mestaruuden vuonna 1992 järjestetyissä kisoissa.

Erikoisen Tanskan voitosta tekee se, että maan ei alun perin pitänyt edes osallistua kisoihin. Tanska nimittäin epäonnistui EM-karsinnoissa ja oli jäämässä näin ollen ulkopuolelle. Mukaan joukkue pääsi ainoastaan siitä syystä, että Jugoslavia joutui jättäytymään kisoista poliittisten paineiden ja ongelmien vuoksi.

Voitokkaan alkuturnauksen myötä Tanska pääsi lopulta kohtaamaan aina yhtä vaarallisen Saksan päätösottelussa. Useimpien yllätykseksi Tanska onnistui kukistamaan jalkapallon mahtimaan 2–0 ja pääsi täten nostamaan pokaalia.

3. Kreikan turnausvoitto vuoden 2004 EM-kisoissa

Kreikka tunnetaan varsin taidokkaana futismaana, jonka menestys on kuitenkin ollut vuosien varrella varsin vaihtelevaa. Vuoden 2004 turnauksessa Kreikka sai ensimmäisen voittonsa huolimatta siitä, että vedonlyönti useimmilla pelipaikoille asetti sen kertoimen jonnekin 80:n paikkeille. Finaalissa Kreikka sai vastaansa Portugalin, joka joutui taipumaan lopulta yhdellä maalilla.

4. Tšekkoslovakian turnausvoitto vuonna 1976

Tšekkoslovakia on nyttemmin hajonnut useampaan osaan, mutta vuonna 1976 se oli vielä voimissaan. Tästä huolimatta maata ei pidetty minkäänlaisena suosikkina jalkapallon EM-kisoissa, vaan se joutui raapimaan tiensä finaaliin monien käänteiden myötä.

Kisojen päätösottelussa Tšekkoslovakia kohtasi jalkapallomaailmaa rautanyrkillä jo pitkään hallinneen Länsi-Saksan. Ottelu päätyi rangaistuspotkuille, joiden myötä Tšekkoslovakia nappasi ensimmäisen ja ainoan voittonsa suuresta kansainvälisestä turnauksesta.

5. Islannin otteluvoitto Englannista vuonna 2016

Viimeiseksi halusimme nostaa esiin vielä yhden mielenkiintoisen otteluvoiton EM-kisojen historiasta. Vuonna 2016 nähtiin nimittäin spektaakkeli, jollaista ei usein ole viheriöllä nähty. Tuolloin vain muutaman sadan tuhannen ihmisen Islanti kohtasi ikuisen ennakkosuosikin Englannin neljännesvälierässä.

Englanti tunnetaan arvokisoissa ennen kaikkea heikosta menestyksestään. Vaikka maassa onkin yksi kiinnostavimmista jalkapalloliigoista (Valioliiga), eivät Englannin joukkueet ole yleensä pärjänneet kovinkaan kummoisesti kansainvälisistä palkinnoista kilpailtaessa. Lähes joka kisoissa puhutaan, kuinka pokaali vihdoinkin tulisi tällä kertaa kotiin, mutta toistaiseksi on jääty juurikin puheen tasolle.

Myös vuonna 2016 Englannilla oli kova hinku pärjätä kisoissa hyvin, ja joukkue onnistuikin etenemään aina neljännesvälierävaiheeseen saakka. Silloin vastaan asettui Islanti, jonka oletettiin toimivan helppona suupalana Englannin leijonille. Tämä siis siitäkin huolimatta, että Islanti oli jo osoittanut mainioita otteita päästessään näinkin pitkälle.

Ottelu alkoi Englannin kannalta satumaisen hyvin, sillä Wayne Rooney pääsi laukomaan rangaistuspotkusta maalin jo 4 minuutin pelin kohdalla. Islanti ei kuitenkaan jäänyt nuolemaan näppejään, vaan onnistui tasoittamaan Ragnar Sigurossonin maalilla vain kaksi minuuttia myöhemmin. Seuraavan kerran pahantekoon pääsi niin ikään Islannin paidassa pelaava Kolbeinn Sigporsson 18 minuutin kohdalla. Parhaita paloja ottelusta näkee Yle Areenasta.

Englanti koetti hakea tasoitusmaalia raivokkaasti koko seuraavat 70 minuuttia tässä kuitenkaan onnistumatta. Pallonhallinta meni Englannille lukemin 68–32, ja laukaukset 18–8, mutta lopussa Islanti pääsi tuulettamaan voittoa ja huudattamaan tuhatpäistä yleisöä tunnetulla hauskalla tanssillaan.

Lopuksi

Jalkapallon monivuotiseen historiaan mahtuu tietenkin lukuisia muitakin yllättäviä ja epätodennäköisiä ottelu- ja turnausvoittoja, jotka eivät valitettavasti tällä kertaa mahtuneet listallemme. Yhtä lailla kiinnostavia tuloksia löytyy myös jalkapallon MM-kisojen sekä seurafutiksenkin puolelta. MM-kisoista esimerkiksi Saksan 7–1-voitosta Brasiliaa vastaan vuonna 2014 voisi hyvinkin tarinoida vaikkapa oman artikkelinsa verran tekstiä.

Loppukaneettina voinee sanoa, että jalkapalloa pidetään syystäkin yhtenä maailman todellisista kuninkuuslajeista. Koskaan ei tiedä, milloin alkuun tavanomaiselta tuntuva ottelu saattaakin päätyä historian koviin kansiin. Mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa, joten silmät kannattaa pitää auki ja korvat avoinna!