Slovenian joukkue jalkapallon EM-kisoissa

Slovenian joukkue

Slovenian joukkue arvottiin kovaan EM-lohkoon, joten maa lähtee taistelemaan pisteistä todellisena altavastaajana.

Slovenian päävalmentaja Matjaz Kekillä oli varsin selvät sävelet sen suhteen, että keihin hän luottaa EM-kisoissa. Viimeisellä EM-leirillä oli mukana vielä muutama haastaja, mutta lopulta yksi pelaaja per pelipaikka joutui kokemaan pettymyksen, kun Kek löi 26 miehen joukkueen lukkoon viikko ennen turnauksen alkua.

Slovenia on toki ylipäätään vielä nuori valtio, mutta jalkapallossa sitä ei voi millään muotoa kutsua vakituiseksi arvokisakävijäksi. Slovenian edellinen arvokisaretki on 14 vuoden takaa Etelä-Afrikan MM-kisoista. EM-tasolla maa on nähty aiemmin vain kerran ja tämä tapahtui vuonna 2000.

Mainos alkaa:

Kyseinen turnaus ei tuonut Slovenialle maan historian ensimmäistä voittoa EM-tasolla, mutta sentään edes yhden ikimuistoisen ottelun, kun Slovenia ja tuolloin Jugoslavian nimellä pelanneen valtion, joka siis koostui nykyisestä Serbiasta ja Montenegrosta, iskivät alkulohkossa yhteen. 3-3-tasapeliin päättynyttä ottelua pidetään yhtenä EM-historian viihdyttävimmistä otteluista.

Arpa heitti nyt Serbiana kisaavan maan Slovenian kanssa samaan lohkoon, joten lohkovaiheessa olisi teoriassa mahdollisuus toisinnolle. Realismia Slovenian kannalta lienee kuitenkin se, että lohko on heille liian kova ja tuloksena on jumbosija. Englanti on ehdottomasti lohkon ykkössuosikki ja myös yksi mestarisuosikeista. Tanskalla ja Serbialla on myös kelpo joukkueet jalkeilla, joten lähtökohtaisesti molemmat ovat Slovenian edellä jatkopaikkataistelussa. Pisteiden saaminen näin kovassa seurassa tulee olemaan kiven alla ja Slovenialta vaaditaan todellista onnistumista pudotuspelipaikan saavuttamiseksi. EM-historian ensimmäinen otteluvoitto olisi jo kova askel eteenpäin.

Vaikka kristallipallo ei lupaa Slovenialle onnea saati menestystä, niin se ei tarkoita sitä, etteikö Sloveniallakin olisi omia aseitaan. Joukkueen teho-odotukset lepäävät RB Leipzigin Benjamin Seskon varassa. Häntä pidetään syystäkin yhtenä Euroopan kuumimmista nuorista hyökkääjistä. Sesko saa taustukea hyökkäyspäässä Mariborin kokeneelta Josip Iliciciltä. Erikoistilanteissa Udinesen puolustaja Jaka Bijol on vakava uhka joukkueen kuin joukkueen ilmatilassa. Lisäksi Atletico Madridin Jan Oblakia puolestaan pidetään yhtenä maailman parhaista maalivahdeista, joten tolppien väli ei tule tuottamaan huolia, jos joukkue edessä vain hoitaa oman ruutunsa.

Slovenian kisat alkavat 16. kesäkuuta ottelulla Tanskaa vastaan.

Slovenian joukkue EM-kisoissa 2024:

Maalivahdit:

Jan Oblak (Atletico Madrid)
Vid Belec (APOEL)
Igor Vekic (Vejle)

Puolustajat:

Zan Karnicnik (Celje)
Jure Balkovec (Alanyaspor)
Miha Blazic (Lech Poznan)
Jaka Bijol (Udinese)
Erik Janza (Gornik Zabrze)
Petar Stojanovic (Sampdoria)
Vanja Drkusic (Sochi)
David Brekalo (Orlando City)

Keskikenttäpelaajat:

Jon Gorenc Stankovic (Sturm Graz)
Benjamin Verbic (Panathinaikos)
Sandi Lovric (Udinese)
Timi Max Elsnik (Olimpija Ljubljana)
Jasmin Kurtic (Sudtirol)
Tomi Horvat (Sturm Graz)
Adam Gnezda Cerin (Panathinaikos)
Nino Zugelj (Bodo/Glimt)
Adrian Zeljkovic (Spartak Trnava)

Hyökkääjät:

Josip Ilicic (Maribor)
Andraz Sporar (Panathinaikos)
Benjamin Sesko (RB Leipzig)
Zan Celar (Lugano)
Jan Mlakar (Pisa)
Zan Viptonik (Bordeaux)

Lue myös: Tanskan joukkue jalkapallon EM-kisoissa