Pelataanko jalkapallon EM-kisat ilman yleisöä?

Huuhkajien joukkue Huuhkajat Tanska - Suomi Huuhkajat EM-kisat THL:n Mika Salminen

Jalkapallon EM-kisat on määrä pelata kesällä 2021. Järjestäviä maita ja eri pelipaikkoja on peräti 12. Haasteita kisojen normaalille järjestämiselle tuonee vielä ensi kesänäkin koronaviruspandemia.

Huuhkajien ensimmäiset arvokisat. Vuoden verran aiempaa pidempi odotus. Päästäänkö tulevanakaan kesänä seuraamaan Huuhkajien edesottamuksia EM-kisoissa?

Koronaviruspandemia on tuonut urheilun seuraamiseen uusia puolia. Pelejä on siirretty, katsojamääriä on rajoitettu ja katsojien käyttäytymiseen on tuotu uusia ohjeistuksia. Osa muutoksista on varmasti pysyviä ja joidenkin kestosta ei ole mitään takeita.

Mainos alkaa:

On kuitenkin yksi sellainen muutos, jonka jokainen jalkapallofani toivoo varmasti poistuvan mahdollisimman pikaisesti – viimeistään ennen ensi kesää. Ja tämä muutos on katsojamäärien rajoittaminen.

On tässä vaiheessa täysin mahdollinen skenaario, että jalkapallon EM-kisat tullaan pelaamaan ensi kesänä ilman yleisöä – tai ainakin hyvin rajoitetuin yleisömäärin.

EM-kisat ja 12 eri pelipaikkaa – koituuko tämä kohtaloksi Huuhkajien faneille?

Yksi merkittävä tekijä ensi kesän kisoja ajatellen on pelipaikat. Normaalista poiketen EM-kisat on tarkoitus järjestää peräti 12 eri kaupungissa ja yhtä monessa maassa.

Pelipaikkoja ovat suunnitellusti Amsterdam, Baku, Bilbao, Budapest, Bukarest, Dublin, Glasgow, Kööpenhamina, Lontoo, München, Pietari sekä Rooma.

Suomen ottelut on tarkoitus pelata Kööpenhaminassa sekä Pietarissa.

Mitkä ovat koronavirusrajoitukset jalkapallon osalta yleisömäärien suhteen ensi kesänä? Sitä on tässä vaiheessa mahdoton ennustaa.

Toinen relevantti kysymys kisoja ja niiden katsomista ajatellen on se, että millaiset matkustusrajoitukset ovat ensi kesänä voimassa? Tällä hetkellä matkustelua yli maarajojen ei suositella ja joiltain osin se on myös kiellettyä.

Koronavirus jyllää yhä Euroopassa

Korona ei ole ottanut Euroopassa yleisellä tasolla laantuakseen, vaan tällä hetkellä viruksen käynnissä on niin sanottu ”toinen aalto”.

Tällä hetkellä ne maat, joihin Suomesta hallituksen ohjeiden mukaan olisi sallittua matkustaa, ovat vähissä. Matkustusehdot täyttäviä maita ovat tällä hetkellä vain Vatikaanivaltio, Serbia sekä Kypros.

Kisoihin on toki vielä rutkasti aikaa ja virustilanne ehtii muuttua suuntaan jos toiseenkin vielä ennen ensi kesää. Millaisella aikataululla matkustusrajoituksia lähdetään sitten purkamaan? Puhumattakaan siitä, että matkustamista tapahtuisi toisessa maassa tapahtuvaan massatapahtumaan.

On jopa todennäköistä, että vielä ensi kesänäkään ei ole kovinkaan suotavaa matkustaa maasta ja massatapahtumasta toiseen. Jalkapalloväellä on varmasti tuoreessa muistissa se, että miten virus lähti leviämään maaliskuussa kun Atalanta ja Valencia kohtasivat toisensa täydellä San Sirolla, jossa nähtiin paljon kannattajia niin Pohjois-Italiasta kuin Espanjastakin.

Pelkästään paikallisten fanien päästäminen ottelutapahtumiin tuskin tulee missään vaiheessa nousemaan kisojen osalta edes vaihtoehdoksi.

Pystytäänkö EM-kisat pelaamaan ilman yleisöä?

EM-kisat ovat jalkapallomaailmassa valtava tapahtuma ja se televisioidaan ympäri maailman. Televisio-oikeuksien ansiosta kisojen pelaaminen ilman paikalla olevaa yleisöä olisi luultavasti myös mahdollista.

Vaikka kisat pelattaisiinkin ilman yleisöä, niin ilman katsojia nämä kisat eivät varmasti tule jäämään. Vuodella siirretyt kisat kiinnostavat varmasti TV-katsojia ympäri maailman ensi kesänä.

Tärkeintä varmasti jokaiselle jalkapallon ystävälle tässä vaiheessa on se, että kisat pelataan. Paikalle pääseminen tulee mukavana extrana – jos on tullakseen.

 

Katso alta Huuhkajat-musavideo ja nosta kisatunnelmaa:

Jos video ei näy laitteellasi voit katsoa sen V Sport Suomen Youtubesta.