”Nenät ja varpaankynnet eivät ole enää paitsiossa” – VAR-säännöt muuttuvat parempaan suuntaan

VAR

Jalkapallossa EM-kisoissakin puheenaiheena oli VAR (video assistant refereeing) jonka myötä moni maaleista jäi hyväksymättä. Tulevalla kaudella VAR:n käyttö tulee muuttumaan järkevään suuntaan.

Jokainen suomalainen muistaa varmasti, kuinka Joel Pohjanpalo vei Suomen Venäjää vastaan EM-kisoissa 1-0 -johtoon aivan ottelun alkupuolella.

Jokainen suomalainen muistaa varmasti myös sen, että pienen videotarkastelun jälkeen tuo maali otettiin Huuhkajilta pois, kun Pohjanpalo oli kirjaimellisesti hiuksenhienosti paitsion puolella.

Mainos alkaa:

VAR:sta puhuttaessa keskiössä ovat olleet juuri nämä sentti- tai millimetrien erot, joita ei voida luotettavasti järjestelmällä välttämättä edes mitata. Nyt tähän tarkasteluun on tulossa kuitenkin muutos.

Valioliigan erotuomaripäällikkö Mike Riley sanoi Sky Sportsille, että pelaajien nenät ja varpaankynnet, jotka olivat ennen paitsiossa, eivät ole enää. Jatkossa Valioliigassa katsotaan tilanteet hyökkääjien eduksi, mikäli paitsiotilanne on hyvin tiukka.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa paitsioviivat vedetään tv:ssä paksummiksi. Mikäli viivat ovat päällekkäin, tilanteet katsotaan hyökkääjän eduksi.

Riley odottaa, että tämä uudistus tuo valioliigakauteen noin 20 maalia lisää.

Myös VAR:n aiheuttamia rangaistuspotkutuomioita muutetaan. Viime kaudella Valioliigassa vihellettiin hurjat ja ennätykselliset 125 pilkkua, kun VAR löysi tavallisista kaksin­kamppailu­tilanteistakin useita rikkeitä.

”Kontaktit ovat tärkeä osa Valioliigan viehätystä. Olemme menettäneet osan siitä VAR:n vuoksi. EM-kisat näyttivät, että ihmiset arvostavat sitä, kun peli saa virrata, eikä jokainen pieni kontakti ole rike”, Riley sanoi.

Valioliiga -kausi on jo aivan nurkan takana. Uusi kausi alkaa 13. elokuuta Brentfordin ja Arsenalin välisellä kamppailulla. 14. elokuuta otteluohjelmassa on Norwichin ja Teemu Pukin paluu valioliiganurmelle, kun joukkue pelaa kotiottelun Liverpoolia vastaan.