Mitkä naisten Euroopan mestaruuskilpailujen joukkueet näyttävät vahvoilta heinäkuussa 2025 pidettävän turnauksen alla?

naisten Vihje Hollanti Rasmus Schüller EM-kisoissa jalkapallo huuhkajilla huuhkajat markku kanerva jalkapallon huuhkajat bulgaria irlanti Jalkapallon MM 2026

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja sen arvoturnaukset ovat suuria tapahtumia, jotka suorastaan pysäyttävät maailman seuraamaan niitä. Yleensä arvoturnauksilla ihmiset ymmärtävät tarkoitettavan miesten turnauksia, mutta naisten arvokisojen suosio on noussut huimasti viime vuosikymmenien aikana ja kisojen lipuilla on kova kysyntä. Ottelut keräävät myös paikan päälle kymmeniä tuhansia katsojia ja vastaanottimien ääreen miljoonia. Sveitsissä vuonna 2025 pelattaviin naisten EM-kilpailuihin on selvittänyt tiensä 16 maata, joista ilahduttavasti yksi on Suomi. Suomen kohdalle osui myös kunnia pelata 2. heinäkuuta kisojen avausottelussa Islantia vastaan.

Suomi ei kuitenkaan kuulu hyvästä arpaonnesta huolimatta turnauksen suosikkeihin, vaan se arvioidaan ennakoissa ainoastaan kisoissa debyyttinsä tekevien Walesin ja Puolan edelle. Sen sijaan tuttuja suosikkeja ovat aikaisemmissakin kisoissa juhlineet maat. Tässä artikkelissa esittelemme joukkueet, jotka ovat kilpailujen ennakkosuosikkeja.

Espanja (1 maailmanmestaruus)

Espanja on miesten puolella kuulunut turnauksen suosikkeihin jo vuosikymmenet, mutta naisten jalkapallossa Espanja on varsin tuore tulokas huipulla. Espanja teki arvokisadebyyttinsä vuoden 1997 EM-kilpailuissa, joissa se selvisi semifinaaleihin, mutta tämän jälkeen sai odottaa seuraavia arvokisoja aina vuoden 2013 EM-kilpailuihin asti. Ensimmäinen todellinen menestys tuli vasta edellisissä MM-kilpailuissa, joissa Espanja valloitti maailmanmestaruuden.

Mainos alkaa:

Näihin EM-kilpailuihin Espanja selviytyi voittamalla karsintalohkonsa, jossa mukana olivat lisäksi Tanska, Belgia ja Tsekki. Espanja hävisi karsinnassa vain yhden ottelun. Espanjan tähtipelaajia on kaksi edellistä Kultaista palloa voittanut Aitana Bonmati, myös kahdesti Ballon D’Oria juhlinut Alexia Putellas, sekä mainio hyökkääjä Salma Paralluelo. Espanjaa pidetään tällä hetkellä tulevien EM-kilpailujen suurimpana ennakkosuosikkina.

Englanti (1 Euroopan mestaruus, 2 EM-hopeaa, 1 MM-hopea, 1 MM-pronssi)

Miesten puolella mestaruudet ovat kiertäneet Englantia jo lähes 60 vuotta, mutta naiset valloittivat edellisen Euroopan mestaruuden ja lähtevät näihin kilpailuihin siis hallitsevana mestarina. Englanti on tuttu näky naisten arvokisoissa, sillä se oli mukana jo ensimmäisissä EM-kilpailuissa vuonna 1984, joissa se sijoittui kakkoseksi. Ensimmäinen ja ainoa mestaruus on kuitenkin edellisistä EM-kilpailuista. 

Näihin EM-kilpailuihin Englanti selviytyi hieman takellellen sijoittumalla kakkoseksi kovatasoisessa karsintalohkossaan Ranskan jälkeen. Ruotsi jäi kuitenkin kolmen pisteen päähän, mikä riitti kisapaikkaan. Englannin joukkueen suurimpia tähtiä ovat hyökkääjä Alessia Russo, sekä kokenut puolustaja Lucy Bronze. Ennakkoarvioissa Englanti on lähdössä kilpailuihin toiseksi suurimpana suosikkina.

Ranska

Ranska on erittäin menestynyt maa miesten jalkapallossa, mutta naisten puolella vasta tekemässä nousua huipulle. Maan arvokisadebyytti tapahtui 1997 EM-kilpailuissa, mitkä tyssäsivät alkulohkoon. Ensimmäiset neljät arvokilpailut jäivät tähän samaan vaiheeseen, kunnes vihdoin vuonna 2009 Ranska eteni alkulohkosta jatkoon. Ensimmäinen todellinen menestys on vain ajan kysymys, sillä edellisissä EM-kilpailuissa Ranska eteni välieriin asti ja MM-kilpailuissa se on jo kolmesti päässyt puolivälieriin. Myrskyvaroitus tuli EM-karsinnoissa, jossa Ranska jätti lohkossaan taakseen hallitsevan Euroopan mestarin Englannin.

Ranskan tunnetuimpia pelaajia ovat kokenut hyökkääjä Eugenie La Sommer ja kapteenina toimiva kokenut puolustaja Wendie Renard. Myös nuorempi sukupolvi Marie-Antoinette Katoton johdolla on valmis johtamaan Ranskan kohti suuria palkintoja. Tämän hetken arvioissa jalkapallo vedonlyönti yhtiöt pitävät Ranskaa Espanjan ja Englannin suurimpana haastajana.

Saksa (8 Euroopan mestaruutta, 1 EM-hopea, 2 maailmanmestaruutta, 1 MM-hopea, 1 olympiakulta, 4 olympiapronssia)

Saksa on tunnettu ja kadehdittu miesten jalkapallon kestomenestyjä, mutta Saksan naisten jalkapallomaajoukkueen saavutukset jättävät varjoonsa jopa miesten menestyksen. Saksa on voittanut 8 kertaa, kun kisat on ylipäätään järjestetty 11 kertaa ja on lisäksi voittanut maailman tasolla parhaiden turnauksen kolmesti. Viime EM-kilpailuissa se jäi hopealle ja olympiakilpailuissa pronssille ja MM-kilpailuissa skandaalimaisesti alkulohkoon. Edellinen mestaruus on vuoden 2016 olympiakulta, joten Saksan nälkä pokaaliin on kova.

Saksa selvitti tiensä kilpailuihin voittamalla melko helpohkon karsintalohkonsa, jossa se kärsi ainoan tappionsa jo kisapaikkansa varmistettuaan. Monen papereissa Saksa on kuitenkin pudonnut suosikista haastajan asemaan ja sillä on todistettavaa, että se voidaan laskea samalle tasolle Espanjan ja Englannin kanssa. Saksan suurin tähti on eittämättä joukkueen kapteenina toimiva Giulia Gwinn, jota maalitykki Lea Schüller säestää. 

Ruotsi (1 Euroopan mestaruus, 3 EM-hopeaa, 1 MM-hopea, 4 MM-pronssia, 2 olympiahopeaa)

Länsinaapurimme Ruotsi on koko naisjalkapallon kilpailuhistorian kuulunut lajin huippumaihin, vaikka huippumenestys on osunut kohdalle vain historian ensimmäisissä arvokisoissa, kun Ruotsi voitti vuoden 1984 EM-kultaa. Tämän jälkeen Ruotsi on kuitenkin ottanut arvokisahopeaa kuudesti ja arvokisapronssia neljästi, joten lähellä se on ollut usein. Sekä edellisissä EM-kilpailuissa, että MM-kilpailuissa se eteni välieriin ja yrittää nyt palata finaalikantaan. Yleisimmin Ruotsia arvioidaan kuitenkin vasta viitossuosikiksi, joten tekemistä riittää.

Se selviytyi mukaan EM-kilpailuihin raskaasti takerrellen, sillä karsintalohkon kolmossija tarkoitti joutumista jatkokarsintaan. Siinä Ruotsilla kävi kuitenkin hyvä arpaonni ja Luxemburg kaatui avauskierroksella murskanumeroin 12-0 ja kisapaikan ratkaisseeseen ottelupariin vastustajaksi arvottu Serbia ei juuri kummoisempaa vastusta pystynyt tarjoamaan vaan taipui yhteismaalein 8-0. 

Muut haastajat

Muista maista hyvät mahdollisuudet katsotaan olevan pitkään nousua myös naisjalkapallon huipulle tehneellä Hollannilla, kahden maailman ehdottoman huippupelaajan Norjalla, sekä miesten jalkapallon kestomenestyjällä Italialla. Pohjoismainen panos on vahvaa, sillä Ruotsin ja Norjan lisäksi myös Tanskan katsotaan kuuluvan kärjen haastajiin ja kokonaispanoksen täydentävät myös kisoissa mukana olevat Islanti ja Suomi. Emäntämaa-Sveitsi pyrkii tekemään maansa jalkapallohistoriaa ja etenemään ensimmäistä kertaa alkulohkosta jatkoon.