Koronavirus ja jalkapallon EM-kisat – tämä sinun tulee tietää

Huuhkajille koronavirus jalkapallon EM-kisat WADA EM-kisat päätös - em-futis

Koronavirus ja jalkapallon EM-kisat ovat yhdistelmä, joka on puhuttanut futisfaneja – sekä koko jalkapalloilevaa maailmaa – viime aikoina.

Huoli koko kisojen perumisesta on noussut pintaan, sillä naisten jääkiekon MM-kisat peruttiin jo, ja myös miesten jääkiekon MM-kisat ovat vakavasti perumisuhan alla.

Kesän futiskarkeloista entistä riskialttiimman tapahtuman tekee se fakta, että EM-kisojen pelipaikat sijaitsevat 12 kaupungissa ympäri Eurooppaa, mikä tarkoittaa miljoonien ihmisten liikkumista ympäri mannerta.

Mainos alkaa:

Italialaislehti Gazzetta dello Sport listasi tuoreessa artikkelissaan kolme vaihtoehtoa, jotka jalkapallon Euro 2020 -turnauksen kanssa ovat mahdollisia koronaviruksen yhä levitessä.

Koronavirus & jalkapallon EM-kisat – vaihtoehto 1:

Italialaislehti listaa ensimmäiseksi vaihtoehdoksi sen, että kisojen ottelut pelattaisiin tyhjille katsomoille, mikä tarkoittaisi sitä, ettei valtavaa matkustusvirtaa ristiin rastiin Eurooppaa edes suurimmilta osin tulisi.

Samalla tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että niin järjestäjäkaupungit kuin Uefakin menettäisi satojen miljoonien eurojen tulovirran.

Vaihtoehto 2:

Seuraavana vaihtoehtona Gazzetta dello Sport listaa sen, että kisat jäisivät kokonaan pelaamatta. Tämä tarkoittaisi sitä, että seuraavan kerran Euroopan mestari ratkaistaisiin vuonna 2024 Saksassa.

Jalkapallon arvokisat on viimeksi peruttu 80 vuotta sitten – ja tuolloin syynä oli 2. maailmansota.

Vaihtoehto 3:

Viimeisimpänä vaihtoehtona italialaislehti mainitsee kisojen siirtämisen kesälle 2021. Tässä vaihtoehdossa napit vastakkain olisivat kuitenkin kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa sekä Euroopan jalkapalloliitto Uefa. Kesällä 2021 on nimittäin tarkoitus pelata Fifan järjestämä uutuus; 24 seurajoukkueen MM-turnaus.

EM-kisojen pelaaminen kesällä siirtäisi tämän turnauksen mitä todennäköisimmin hamaan tulevaisuuteen.

Tuorein tieto koronaviruksen vaikutuksesta futiksen EM-kisoihin:

Ajankohtaisimman tiedon tilanteen kehittymisestä löydät kisojen omilta sivuilta – ja tarkemmin sanottuna niiden uutisosiosta: Uefa Euro 2020 – uutiset

Vielä Uefalta ei ole saatu minkäänlaista virallista kantaa siihen, ovatko kisat edes vaarassa peruuntua, mutta useat maat ovat jo asettaneet urheilutapahtumille totaalikiellon, minkä myötä esimerkiksi Italian Serie A:ssa ottelut on pelattu tyhjille katsomoille. Tätä vasten peilaten vaara kisojen peruuntumiselle on ilmeinen, sillä edes Uefa ei pysty sivuuttamaan valtioiden asettamia rajoituksia.

EM-kisojen ensimmäinen ottelu on tarkoitus pelata Roomassa perjantaina 12. kesäkuuta, jolloin Italia kohtaa Turkin.

Huuhkajien ensimmäinen ottelu turnauksessa on puolestaan seuraavana päivänä, eli lauantaina 13. kesäkuuta, jolloin Suomi kohtaa Kööpenhaminassa Tanskan.

Seuraamme tilanteen kehittymistä päivä päivältä.