EM-finaali ratkesi vasta rangaistuspotkuilla – näistä asioista kisat muistetaan

Englanti Italia Finaalin pelipaikka EM-finaali 2021 Jalkapallon EM-kisat

Jalkapallon EM-kisat vuosimallia 2021 on saatu päätökseen. Finaalissa Italia kaatoi Englannin lopulta rangaistuspotkuissa. EURO2020 -turnaus tullaan muistamaan viihdyttävistä otteluista mutta toisaalta myös VAR-tuomioista.

Jalkapallon EM-finaali 2021 alkoi Englannin komennossa. Luke Shaw teki finaalin ensimmäisen maalin, jonka myötä Englanti pääsi jo toisella peliminuutilla johtoon.

Ensimmäinen puoliaika oli tuota Shaw’n maalia lukuun ottamatta melko kuiva ja tapahtumaköyhä. Englanti valui alas ja Italia ei päässyt murtautumaan kotiyleisönsä edessä Wembleyllä pelanneen Englannin boksiin.

Mainos alkaa:

Toinen puoliaika alkoi oikeastaan sillä, mihin ensimmäinen päättyi. Italia piti palloa ja yritti murtautua Englannin 16-rajan sisään, siinä kuitenkin onnistumatta.

67 minuutin kohdalla kulmapotkun jälkitilanteesta oli kuitenkin Italian vuoro onnistua maalinteossa. Leonardo Bonucci iski maalin edustalla pomppineen pallon ohi Englannin Jordan Pickfordin ja tasoitti tilanteeksi 1-1.

Lukemiin 1-1 päättyi ottelun varsinainen peliaika. Näin ollen Euroopan mestaria lähdettiin hakemaan jatko-ottelusta. Kun jatko-ottelussakaan ei maaleja nähty, eteni ottelu rangaistuspotkuihin.

Rangaistuspotkukilpailussa nähtiin paljon draamaa ja pilkuista muotoutui lopulta maalivahtien taisto. Lopulta Gianluigi Donnarumma vei pidemmän korren ja Italia pääsi juhlimaan Euroopan mestaruutta.

Italia mestariksi, lukuisia VAR-tuomioita… Näistä nämä kisat muistetaan

Menneet EM-kisat jäävät monellakin tapaa historiaan. EURO2020 -turnaus piti nimensä mukaisesti pelata jo kesällä 2020, mutta koronan vuoksi kisoja jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin vuoteen 2021.

Kisoissa nähtiin lukuisia upeita suorituksia. Huuhkajat pelasi ensimmäisissä arvokisoissaan ja nappasi dramaattisessa ottelussa heti arvokisaurakkansa ensimmäisen voiton. Italiasta tuli ensimmäinen maa, joka on edennyt EM-finaaliin pelattuaan karsinnoissa samassa lohkossa Huuhkajien kanssa.

Jos twiitti ei näy laitteellasi voit katsoa sen suoraan Twitteristä.

Yksittäisiä pelaajia nousi vahvasti esiin. Leonardo Spinazzola pelasi loistavat kisat, jotka ikävästi päättyivät loukkaantumiseen. Espanjan nuori Pedri pelasi upeat kisat ja Raheem Sterling sekä Harry Kane olivat isossa roolissa kohti Englannin tietä finaaliin.

Kisoissa nähtiin myös paljon yllätyksiä ja ”isojen maiden” kompastumisia. Alkulohkossa Suomi yllätti Tanskan, pudotuspeleissä Sveitsi pudotti Ranskan.

Myös negatiivisia seikkoja mahtui kuukauden kisarupeamaan. Paljon kritiikkiä keräsi mm. hajautetut kisapaikkakunnat sekä myöhään liputetut paitsiot. Välillä selviäkin paitsioita saatiin odotella jopa yli kymmenen sekuntia, kun roolia annettiin ennemmin VAR-koppiin.

Myös VAR oli vahvasti kritiikin kohteena. Useita maaleja vietiin pois viivoittimella mittaamalla, joitain rangaistuspotkuja jäi viheltämättä ja joitain pilkkuja vihellettiin hieman kyseenalaisin perustein. Toisin sanoen selkeää linjaa ei meinannut löytyä.

Kentän ulkopuoliset asiat keräsivät myös paljon kritiikkiä. Kritiikin kohteena olivat niin UEFA kuin kannattajatkin. Esimerkiksi ennen finaalia paheksuntaa aiheutti englantilaisfanien toimet.

Jos twiitti ei näy laitteellasi voit katsoa sen suoraan Twitteristä.

Upeat kisat saivat kuitenkin arvoisensa päätöksen finaalissa. Kaksi turnauksen parasta joukkuetta kohtasivat ja ottivat tasostaan mittaa. Lyhyesti voidaan todeta, että kyllä näitä kisoja kannattikin odottaa!